Полезни съвети      

Как се промени резолюцията на камерите в последно време

от Лили Георгиева | 02.11.2017 г.

Състезанието по мегапиксели приключи. Съвременните флагмани в момента се съревновават, увеличавайки апертурата на камерата и добавяйки още един сензор. В същото време телефоните от средния и бюджетния ценови сегмент продължават да повишават количеството на мегапикселите, което води до покачване на средния показател.

Съвсем наскоро журналисти от gsmArena решиха да направят интересно проучване. Те използваха база данни за няколко години назад. Така вземайки предвид 100-те най-популярни смартона, те успяха да определят кое е средното количество мегапиксели на основната камера (в модели с двойка камера е бил взиман предвид датчикът с по-висока резолюция).

Какво мислите, че откриха?

Както може да се очаква, през последните години се наблюдава тенденция за нарастване на средния показател на пикселите. Този ръст показва ускоряване в периода от 2011 до 2015 г., а след това леко забавяне. Това може да се обясни с факта, че увеличаването на резолюцията на камерата на смартфона е възможно до определен момент. След това идва осъзнаването, че за по-нататъшно увеличаване на мегапикселите е необходимо да се увеличава и размера на датчика.

По-големият датчик обаче се съпровожда от по-дебела оптична система. Дизайнерите на смартфони обаче в момента развиват моделите си в обратна посока – те се стремят да намалят дебелината на устройствата.

Неотдавна Samsung представи първия датчик

с размер на пиксела 0,9 мкм. Той осигурява резолюция от 24 MP в тънък корпус. На тъмно обаче е налице шум, заради който се прилагат техники за овладяване.

За да предоставят информацията в по-интересен и по-понятен вид, журналистите от gsmArena визуализират откритията си в две криви. На графиката ще видите „пика PureView“, който съответства на Nokia 808 PureView и Lumia 1020. Тези модели се характеризират с резолюция 41 MP.

Легенда: Лилавата крива съответства на средния показател на мегапикселите на камерите в смартфоните. Розовата крива изобразява максималното количество пиксели в смартфоните през определена година.

Защо да заложим на двойна камера?

От графиката може да забележите една любопитна особеност.

През 2011 г. максималната резолюция пада до 8 MP.

Това е удивителен спад след 2 години доминиране на 12-мегапикселовите камери.

През 2011 г. е имало няколко модела на Motorola с 13-мегапикселови камери, но те не са влезли в статиската, тъй като са се продавали посредством China Telecom и не са били достъпни в цял свят.

Търсиш смартфон с двойна камера?

Времето е доказало, че компанията HTC е права, че голямото количество мегапиксели не означава високо качество на изобажението. Днес повечето флагмани използват 12-16-мегапикселови камери. Дори Sony след дълго време лансиране на 23-мегапикселови датчици в смартфоните си се върна към 19-мегапикселовите. Това виждаме в моделите XZ.

Ако се замислим още по въпроса, ще осъзнаем, че няма нищо тъжно в сбогуването с 20-мегапикселовите камери. Двойните са къде-къде по-интересни. Те осигуряват потретен режим и по-добро качество при лошо осветление.

Източник на снимките: nokia.com, samsung.com, zte.com