Полезни съвети      

Основните грешки при използването на смартфон

от Лили Георгиева | 05.10.2018 г.

Един от основните и неизменни атрибути на съвременния човек е… смартфонът. Не всеки обаче знае как да го използва правилно.

Как да предпазите устройството от преждевременно счупване и максимално да удължите живота му?

Какви грешки най-често се извършват от потребителите на смартфони?

На тези въпроси ще отговорим днес. Започваме с:

Пренагряване и преохлаждане на устройството

Твърде високите и твърде ниските температури се отразяват негативно върху смартфона. Обърнете внимание, че е крайно важно внимателно да подбирате защитния калъф.

Представете си ситуацията: устройството е в колата ви, навън е летен ден. То се намира в пълна защитна „броня“. Буквално за минути салонът се нагрява, а в това време телефонът ви се пренагрява.

Резултатът може да бъде сериозна повреда и дори изгаряне.

За какво служи Gorilla Glass

За да елиминирате риска от пренагряване на устройството, при покупка на калъф или гумена обвивка е необходимо да се убедите, че те пропускат достатъчно количество въздух. Важно е въздушният поток добре да циркулира както отпред, така и отзад на устройството.

Сериозно стои и проблемът преохлаждане на устройството. Повечето съвременни смартфони не са предвидени за работа в условия на ниски или високи температури. Пребиваването им в подобни условия може съществено да понижи срока на служба.

Ако на улицата е под – 20 градуса или над +40 градуса по Целзий, старайте се да изваждате телефона си от джоба в случай на крайна необходимост.

Пълно разреждане на батерията

Пълното разреждане е една от основните грешки, които повечето потребители правят. Навикът напълно да се разрежда батерията на смартфона идва от митове, които са изградени в миналото с никелокадмиеви батерии. При тях е необходимо пълно разреждане, а след това зареждане до 100%.

Най-добрите телефони с OLED екран

В съвременните смартфони се използват литиево-йонни или литиево-полимерни батерии, които не се нуждаят от подобни манипулации. Ако устройството напълно се разреди и се изключи, трябва възможно най-бързо да го свържете с източник на захранване. Дори в изключено състояние запасът на заряда продължава бавно да се разходва.

При силно понижаване на заряда стартират определени химични реакции, които могат съществено да намалят капацитета на батерията. Според някои източници, едно пълно разреждане струва на устройството 1-2% от капацитета.

Неправилно зареждане

Смята се, че оптималното ниво на заряда на батерията възлиза на 30-80%. Именно при спазване на тези цифри батерията ще ви случаи най-дълго време. Важно е при зареждане на смартфона да използвате оригинални зарядни устройства и USB кабели. Ако ли не, трябва да купите качествен аналог с идентични характеристики.

Също така трябва да се отнасяте внимателно към мястото, където зареждане устройството. В никакъв случай не бива да го поставяте близо до работещи радиатори или места, край които има уреди, излъчващи топлина.

Препоръчва се по възможност да се откажете от навика да оставяте смартфона да се зарежда цяла нощ. Въпреки че съвременните устройства са оборудвани с вградени контролери на захранването, последните не винаги може качествено да се справят със задачата си.

Запълнена памет

Липсата на памет на устройството не се отразява добре. Колкото повече са файловете, толкова по се забавя бързодействието му.

За да работи смартфонът бързо, трябва да оставяте свободна поне 1/5 от оперативна памет. Решение на този проблем може да бъде използването на карта пачет microSD. Преместете всичко в нея.

Редовно чистете кеша и се избавяйте от временните файлове.

Източник на снимките: motorola.com, mi.com, samsung.com