Полезни съвети      

Флагманите на 2019 г. ще се зареждат за по-малко от 30 минути

от Лили Георгиева | 26.10.2018 г.

Компанията Qualcomm проведе официално събитие, в рамките на което представи технология за бързо зареждане Super Charge ново поколение. С нейна помощ смартфоните ще се зареждат до 50% само за 15 минути. А след предстоящо обновление – дори по-бързо. Това е най-добрият показател на пазара. Предходният лидер в отрасъла бе технологията Super VOOC от Oppo. Тя позволява батерията да се зареди до 100% за 35 минути.

По думите на представители на производителя инженерите са успели да постигнат толкова бърза скорост на зареждане, благодарение на принципа три потока. Технологията Super Charge 4+, с която са снабдени съвременните смартфони, използва само два потока. Така тя осигурява изходяща мощност на ниво 18 Вт. Третият поток на свой ред ще позволи не само да се намали времето, през което устройствата са свързани с ел. мрежата, но и ще понижи износването на батериите.

В допълнение към увеличаване на скоростта на традиционния метод на пренос на енергия по кабел Qualcomm има намерение и да ускори безжичното зареждане. Компанията планира да постигне това чрез обновената технология True Fast Wireless Charging. Именно с нея ще бъдат снабдени смартфоните през 2019 г.

Най-новото решение на производителя на чипсети ще осигури на съвместимите зарядни станции поддръжка на мощност до 15 Вт срещу настоящите 12 Вт.

Snapdragon 855

Qualcomm засега не разкрива търговското име на бъдещата си технология за бързо зареждане. Компанията подчертава, че тя ще стане достъпна за производителите на мобилна техника в самото начало на следващата година.

Телефони с превъзходни камери

Това означава, че предстои да ни бъде разкрита повече информация. Евентуално на следващата презентация, на която ще видим релийза на флагманския чипсет Snapdragon 855. А такава вече е насрочена за декември на Хаваите.

А какво прави MediaTek?

Тя представи Helio P70, който много ще се хареса на почитателите на фотоефекти.

Новият чипсет Helio P70 е предназначен за смарт телефони с разширена поддръжка на изкуствен интелект.

Производителността е повишена, а потреблението на енергия е намалено. Освен това новият чипсет ще нараснат възможностите на камерите на мобилните устройства. Една от най-търсените характеристики в наши дни е качествената камера.

Тези дни MediaTek представи и усъвършенствана версия на чипсета P60 с поддръжка на изкуствен интелект. За новия Helio P70 е съобщено ръст на производителността при обработка на задачите на изкуствения интелект – с 10-30%, и 13% ръст на производителността при обичайните задачи.

Технически характеристики на Helio P70 от MediaTek

Новият чипсет е изработен в съответствие с 12нм техпроцес. Централният и графичният процесори работят с по-висока тактова честота. В централния процесор са предвидени 4 високопроизводителни ядра Cortex-A73, които в момента работят с тактова честота 2,1 GHz. Тактовата честота на графичния процесор Mali-G72 MP3 сега достига 900 мегахерца.

От компанията допълват, че Helio P70 в сравнение с P60, въпреки подобрената производителност, потребява в популярните игри 35% по-малко енергия.

Решението Energy Aware Scheduling+, което осигурява управление на температурния режим, осъществява понижаване на работната температура на чипсета с 4,5 градуса по Целзий. В P60 откриваме технологията Energy Aware Scheduling (без «+»).

Чипсетът осигурява още поддръжка на ефекти при снимане. „Боке“ се осъществява със скорост 24 кадъра в секунда. Така ръстът на производителността е трикратен. Предвидена е система за електронна стабилизация на изображението с ниско енергопотребление.

В P70 са реализирани тройни ISP. Те осигуряват поддръжка на двойни камери с 24-мегапикселови и 16-мегапикселови сензори или 32-мегапикселови камери с един сензор. Чипсетът поддържа до 8 GB оперативна памет (LPDDR4X RAM).

Предвидена е възможност за използване на UFS 2.1 или eMMC 5.1.

Вграденият модем поддържа две SIM-карти VoLTE и Band 71 (600 мегахерца).

Източник на снимките: mediatek.com, qualcomm.com