Полезни съвети      

Смартфони, които не може да се разблокират със снимка

от Лили Георгиева | 09.01.2019 г.

Технологията за разпознаване на лице вече е достъпна на много собственици на смартфони, базирани на операционна система Android. Тя е достигнала такова ниво на развитие, че в някои случаи е невъзможно да бъде излъгана чрез използването на снимка на собственика. До този извод стигнаха експерти от холандското издание Consumentenbond, специализирано в тестването на потребителски стоки.

От резултатите на проведения експеримент става ясно, че всеки трети смартфон на пазара разполага с достатъчно високо ниво на защита – така ще да различи снимка от истинското лице на човека.

Колегите от Consumentenbond са тествали 110 смартфона. Тридесет от тях успешно са минали изпитанието със снимка. Ако искате да имате добро ниво на защита на технологията за разпознаване на лице, то по всяка вероятност изборът ви ще е удачен, ако изберете измежду отличилите се устройства.

Смартфони с високо ниво на защита при разпознаване на лицето на собственика:

— Alcatel 3
— Alcatel 5
— Asus ZenFone Max Plus
— Honor 10
— Honor 7C
— Honor 8X
— Honor View 10
— HTC U12 Plus
— Huawei P Smart Plus
— Huawei Y6 2018
— Huawei Y7 2018
— Huawei Mate 20 / Mate 20 Lite / Mate 20 Pro
— Moto G6 / G6 Plus
— Motorola Moto Z3 / Z3 Play
— OnePlus 5T
— OnePlus 6
— Oppo Find X
— Galaxy A6 / A6 Plus
— Galaxy A9
— Galaxy J6
— Galaxy Note 9
— Galaxy S9 / S9+
— Wiko View 2

Може ли да се разблокира смартфон със снимка?

В рамките на експеримента на смартфоните с активирана функция за разблокиране по лице са „показани“ висококачествени портретни снимки на човека, чието лице е било записано в паметта им.

Телефони с отлична автономна работа

По този начин експертите се надявали да излъжат алгоритмите. Те очаквали технологията да възприеме снимката като фактическото лице на човека и да отблокира екрана.

Като резултат имаме много устройства, които са се поддали на този подход. Сред тях са флагманските смартфони на Sony от последните 2 години, а също така Huawei P20, Galaxy A8 и бюджетните модели на Motorola.

Ако възприемем експеримента на холандските колеги като честен и се позовем на авторитета на Consumentenbond, можем да направи едно заключение. Оказва се, че изкуственият интелект, на който много производители на смартфони поставят акцент, действително работи и е способен съществено да намали себестойността на устройствата без това да повлияе върху функционалностите им.

Източник на снимките: motorola.com,