Полезни съвети      

Защо са ни сгъваеми смартфони?

от Лили Георгиева | 17.01.2019 г.

От колко време слушате за сгъваеми смартфони и гъвкави дисплеи? Вероятно от няколко години. Засега обаче това, което получаваме от компаниите, утвърдени на пазара на мобилна техника, е далеч от обещаното. Това налага въпроса – защо след толкова много заявки, все още нямаме сгъваеми смартфони. За какво са ни?

Планираното пускане на пазара на смартфони със сгъваема конструкция изобщо не е свързано с желанието на производителите на удивят потребителя. То произтича от особеностите на други технологии, които лежат в основата на бъдещите апарати. Това заяви наскоро Харк-санг Ким, старши вицепрезидент на мобилното подразделение на южнокорейската компания Samsung.

По думите му за реализацията на потенциала на новите идеи производителите имат нужда от истински голям екран. В момента наличните смартфони не предлагат такава възможност. Формата им е непотребна за желаните цели.

Поддръжката на 5G, допълнената и виртуалната реалност са способни да изведат на ново ниво нашето възприятие за смартфоните. На ново, по-качествено ниво, отбелязва топ мениджърът.

За да могат тези технологии да се използват пълноценно, необходимо е мобилните устройства да разполагат с дисплеи с по-голям диагонал от познатия днес. Тук възниква въпросът – как диагоналът на екрана да бъде увеличен, без самият смартфон да расте? Samsung вижда отговора на въпроса в използването на гъвкави екрани.

Защо са ни необходими сгъваеми смартфони?

При гъвкавите екрани става дума за технология, на която Samsung отделя сериозно внимание вече поредна година. Своите първи стъпки в тази област южнокорейската компания демонстрира още през 2011 г. Това се случи на изложението CES в Лас Вегас. Оттогава насетне Samsung не позволява надеждите й да бъдат сломени. Тя иска да достигне все мащабни високи, разказва вицепрезидентът.

Разбира се, целият процес е изпъстрен с трудности и предизвикателства. Инженерите на компанията буквално са принудени да разработват смартфон от нулата.

В процеса на създаване са прилагани съвършено нови за отрасъла материали и революционно идеи. Например Samsung реализира концепти с двойна батерия, напредничава система за охлаждане и др.

Най-добрите смартфони на CES 2019

Най-сложната задача обаче си остава създаването на софтуер за сгъваемия смартфон. Инженерите на компанията да вземат предвид множеството нюанси, които форм-фактора налагат. За да не изглежда неактивната част на екрана като ненужна, са необходими решителни стъпки. В едно ново поколение смартфони приложенията трябва да работят също толкова добре, както в класически смартфон, а защо не и по-добре. Всичко това трябва бъде опаковано в цялостна матрица.

Всичко звучи сложно, но Samsung работи по проблемните точки стъпка по стъпка, месец по месец. Минаха няколко години. Време е Galaxy F, сгъваемият телефон, да се появи на практика.

Източник на снимките: Samsung.com