Полезни съвети      

Как да защитим телефона си от вируси

от Лили Георгиева | 18.01.2019 г.

Когато смартфонът вече е заразен, решението на проблема невинаги е очевидно. Вирусите са различни, поради това всеки случай изисква конкретен подход, т.е. индивидуален. Всички четем как Google редовно отстранява от магазина си опасните приложения на един или друг разработчик. До момента на изтриването им обаче те успяват да заразят хиляди и дори милиони устройства. Само за 2017 г. Google е изтрил от магазина си за приложения 700 000 небезопасни продукта. Това е огромна цифра.

Съществува ли някаква защита срещу вируси в Google Play?

Да, такава има, макар мнозина да не виждат ползите от нея. Защитата ежедневно проверява 50 млрд. приложения за наличието на заплахи.

Google Play Защита представлява система за защита срещу вредоносни софтуери за Android. Чрез използването на алгоритми на базата на машинно обучение Google може непрекъснато да усъвършенства системата си. Освен това преди да се появи в Google Play, всяко едно приложение за Android минава щателна проверка. Елиминират се всички разработчици, които нарушават правилата. Едва след това приложенията биват допускани до каталога Google Play. След това проверките продължават. Въпросът е, че явно системата за безопасност не засича 100% от вредоносните програми.

Как да търсим НЛО със смартфона си

Тук идва въпросът как да се защитаваме срещу вирусите?

Има няколко начина и ние ще ги споделим с вас.

На първо място експерти съветват внимателно да четем отзивите в Google Play, за да направим все пак някакъв опит да отличим истинските от фалшивите. Лесно може да уловите коментарите, които са силно противоречиви или пък са написани с грешки.

Второ, преди да свалите някое приложение, внимателно разгледайте какви разрешения изисква то. Ако една игра например иска достъп до контактите ви, то подозренията ви веднага трябва да се засилят.

Трето, по-често оценявайте състоянието на смартфона си. В настройките на батерия може да следите статистика за всяка приложение. Ако някое от тях, което на практика не използвате, разходва твърде много батерията, то незабавно го отстранете.

Телефонът се счупи. Как да възстановите данните?

Четвърто, следете температурата на смартфона си. Ако няма причина, поради която той силно да се нагрява, т.е. изпълнява елементарни ежедневни задачи, но въпреки това го прави, значи има проблем.

Пето, старайте се да контролирате разходването на енергията на батерията. Вредоносните програми по правило черпят доста ресурси, което ясно се вижда по автономната работа на смартфона.

Шесто, не се опитвайте да се борите с вирусите на телефона си по начини, които нарушават гаранционния срок. Ако ви трябва помощта на експерт, препоръчително е да отидете в оторизиран сервизен център.

Източник на снимките: play.google.com