Полезни съвети      

Huawei Mate X или Samsung Galaxy Fold?

от Лили Георгиева | 01.03.2019 г.

Samsung може да е първата компанията, която обяви пред обществото своя сгъваем смартфон Galaxy Fold, но на хоризонта вече има сериозна конкуренция от страна на Huawei. И двете компании имат намерение да се сразят една друга в една от най-интересните войни в смартфон индустрията.

Двата сгъваеми модела са съвсем пресни. Направят парят. Те по вълшебен начин се трансформират от смартфон в таблет и обратното.

Galaxy Fold е извиващ се смартфон, снабден с неголям 4,6-инчов екран отпред, който след това се отваря, за да се покаже пред очите на потребителя гигантски 7,4-инчов дисплей. Същински таблет!

Вижда се, че Samsung иска да направи преход между малък и голям екран, когато става дума за прехвърляне на съдържание – устройството мигновено улавя кога потребителят прави смяната.

Същевременно привлекателна опция е възможността да се пуснат едновременно до 3 активни приложения на главния дисплей. Така може да сърфирате в интернет, да пишете текстови съобщения и да гледате видео по едно и също време.

Други ключови функции, които са налице във Fold, са шестте камери, 7-нм 64-разрядният процесор Qualcomm с 7-разряден процесор, 12 GB оперативна памет и капацитет на батерията 4380 мАч.

Защо са ни сгъваеми телефони?

Galaxy Fold определено вълнува и може би няма съвременен почитател на смартфон технологиите, който би го отказал. На пазара обаче вече има конкурент и това е устройството на Huawei. Китайската технологична компания представи своя нов Mate X по време на Mobile World Congress миналия уикенд. То включва в себе си някои функции, които отсъстват в Galaxy Fold.

Съвсем друго впечатление оставя 6,6-инчовият преден екран, който при отваряне на устройството се превръща в 8,8-инчов. Моделът разполага и с батерия с капацитет над 4500 мАч, като е налице поддръжка на най-бързата в света технология на Huawei SuperCharge с мощност 55 Вт.

Китайците може да се похвалят със заряд до 85% само за 30 минути зареждане с посочената технология.

Едно от последните преимуществена на Mate X е фактът, че той ще бъде готов за използването на най-новата мрежа за пренос на данни – 5G.

5G е бъдещето на смартфоните. Предлага сваляне четири пъти по-бързо от сегашните показатели на 4G.

Mate X и Galaxy Fold ще са достъпни на пазара през следващите няколко месеца. Цената на Fold е около 2000 евро, докато тази на Huawei Mate X достига 2299 долара.

 

Тепърва предстои да научим какво показват тестовете на двете устройства. Възможно е от тези резултати везната да наклони към някой от продуктите. Категорично ще! Но дотогава има време. Има толкова много технологии и дизайнерски решения за тестване. Междувременно засега можем само да мечтаем да докоснем сгъваемите модели. Те изглеждат необичайно, екзотично и същевременно по-обещаващи от всякога.

Източник на снимките: Samsung.com, Huawei.com