Полезни съвети      

Смарт гривните стават все по-интересни: Mi Band 4 и Mi Band 5

от Лили Георгиева | 05.03.2019 г.

Миналата седмица китайската компания Xiaomi официално представи новата фитнес гривна Mi Band 3. От предходната версия този модел се отличава по дизайна на капсулата, леко увеличения дисплей и поддръжката на NFC, за китайските потребители разбира се. С Mi Band 3 може да се плува. Цената му е все така привлекателно ниска.

Експерти поразмишляваха върху възможния списък от функции, които може да влязат във все още отсъстващите на пазара Mi Band 4 и Mi Band 5.

Отляво надясно: Mi Band, Mi Band 2, Mi Band 3

GPS

За момента нито една фитнес гривна на Xiaomi не предлага GPS модул. Прегради за появата на тази функция обявени няма, но знаем, че с допълнителен чип устройството ще поскъпне и ще предложи по-малка автономна работа, тъй като GPS-ът черпи от батерията.

Сравнително неотдавна Huawei започна да продава гривната Band 2 Pro с поддръжка на GPS. Цената й на пазара е в диапазона 43-60 долара, което е два пъти по-висока цена, сравнено с гривните на Xiaomi – 20-25 долара. И къде-къде по-евтино решение от гривните на FitBit и Garmin – 120-300 долара. Така че… гривна Xiaomi с GPS е напълно реалистично предложение.

Самодостатъчност

Носимите устройства преживяват нелеки времена. Причините са две: Apple часовниците са изключително по-търсени и фактът, че повечето производители не може да проумеят, че броенето на стъпки и изминато разстояние не е достатъчно за потребителите.

Всеки смартфон с лекота може да бъде превърнат във фитнес тракер, но без пулсометър.

Mi Band съхранява информация за пулса, броя на стъпките и качеството на съня за 10 дни. Това не е кой знае колко идеална система. Един активен спортист ще иска да анализира данните за по-дълъг период от време и да ги синхронизира с други спортни устройства.

Статистиката показва, че 1/3 от потребителите на смарт гривни се отказват от употребата им само след няколко месеца. Защо? Защото те са искали чрез устройството да стимулират процеса на отслабване и воденето на здравословен начин на живот. Зависим от смартфона тракер не им помага. Фитнес гривната трябва да е самодостатъчна.

Ниво на насищане на организма с вода

Всяко тяло има нужда от вода. Обезводняването увеличава риска от инсулт, непълноценен сън и влошаване на състоянието на кожата. Освен това понижава работоспособността и ефективността от тренировките. Хората забравят да пият редовно вода. Това означава, че има място за устройство, което да им напомня.

Биоимпеданс

Излишните килограми не са враг. Враг са вредните навици, които формират слаб организъм, съдържат излишество от мазнини и дефицит на мускулна маса. Да се разпознаят тези недостатъци е възможно с помощта на метода за биомипедансен анализ. Той определя масата на водата, мазнините, костите и мускулите в организма. Ключов е за поддържането на здраво тяло. Защо тази функция да не е налице в новите Mi Band 4 и 5?

По-добро приложение Mi Fit

В момента основното фитнес приложение на Xiaomi не е популярно сред потребителите – за това говори ниският му рейтинг в Google Play и App Store.

Повече данни

Неинформативността е проблем на всички производители на пазара на фитнес устройства. Цялата информация, която те събират, носи само ограничена полза за крайния потребител. Даването на повече възможности и показатели ще е предимство.

Уникалната информация стимулира потребителя към конкретно действие – ето това е ключът към успеха на едно фитнес устройство.

Топ 5 фитнес гривни на ниска цена

Например има приложения, които позволяват да се проследява изпълнението на упражненията от потребителя. Оценява се техниката и се дават съвети. Това ще е полезно за мнозина.

Източник на снимките: mi.com