Полезни съвети      

NASA показа как ще изглеждат жилищата на Марс и Луната

от Лили Георгиева | 02.04.2019 г.

Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA) предложи три варианта на външния вид на марсианските жилища, които ще бъдат построени в рамките на колонизацията на планетата. По думите на експерти в навечерието на заселването на Червената планета е желателно да се отдели особено внимание на бита на хората, т.е. трябва да се погрижим за жилищните условия.

За да не поема цялата отговорност върху проекта, в NASA проведоха конкурс. Резултатите от него излъчиха на преден план три основни победители.

Смартфон с камера като на Хъбъл. Възможно ли е?

Ако се говори за характеристиките на предложенията на участниците, то първият тип е модулен. Т.е. той може да променя своята форма. Всеки един от отсеците ще се състои от няколко отделни разпечатани части. Вторият тип – се печата директно от основата. Той значително отстъпва на първия вариант що се касае мобилност. Но е способен да предостави по-висока защита.

Експертите от NASA не са мислили дълго и са решили да продължат анализа и на двата варианта. Трите излъчени финалисти са си подели наградата от 100 000 долара. Предстои те да създадат своите 3D принтирани модели в завършен вид. Така на следващия етап ги очаква награда от 800 000 долара.

Не е изключено NASA да са демонстрирали жилищата за хората на Марс или Луната, намеквайки на своя единствен конкурент „Роскосмос“, че са възможни скорошни полети и заселване извън Земята.

Възможно е, разбира се, проектите на марсиански жилища да са нищо друго от отвличане на вниманието от по-интересните или пък провалили се проекти на NASA, които се намират в сянка.

При всички положения колонизацията на Марс и Луната все още не е стартирала. NASA традиционно иска да показва по-активни действия и да привлича вниманието на обществеността към своите „супер, нано- и техноразработки за бъдещето“.

 

Източник на снимките: Mars Incubator/NASA, Zopherus/NASA