Полезни съвети      

5 преимущества на тройната камера

от Лили Георгиева | 07.06.2019 г.

Производителите на мобилни телефони не спират да пускат нови модели, които превъзхождат предходните. Някои устройства обаче не се задържат дълго на пазара и не се радват на голямо търсене. При други модели нещата стоят иначе – те се превръщат в любимци на потребителите. Един от примерите са смартфоните с три камери.

Такива модели се появиха на пазара неотдавна. За краткото време се превърнаха в силно търсени. Това се обяснява с няколко техни предимства.

Снимане в режим боке

Често потребителите снимат красиви места. След това с помощта на специални програми фонът се размива, за да се фокусира вниманието върху човека на снимката. С помощта на трикамерен смартфон може да направите портрет боке без странични програми или приложения. Ефектът размит фон се постига с помощта на камери, които се фокусират върху обекти, намиращи се на различно разстояние. Поради това всички обекти се фокусират поотделно. След това смартфонът откроява само най-близкия от тях, а именно – човека,. Останалите се размиват.

Качествено оптично приближение

По-рано в обичайните смартфони се използваше цифрово приближение. Т.е. изображението просто се разтягаше. Разбира се, това водеше до влошаване на качеството на снимките.

В трикамерните смартфони има оптично приближение. То дава възможност да се увеличи изображението без загуба на качество.

Снимане с монохромен модул

Много потребители обичат да правят черно-бели снимки. С обикновен смартфон този ефект се постига изкуствено. При това ефектът не е същият. Качеството на изображението забележимо се понижава. В новите смартфони с три камери има вграден монохромен модул. Той снима в черно-бяло. При това всички детайли се запазват, сенките остават дълбоки.

Широка перспектива

Далеч не всички смартфони са способни да уловят пейзажа в пълната му красота. Вината за това е в тясната видимост на камерата. Поради това често се налага правенето на няколко снимки, за да се получи най-накрая достоен кадър.

Панорамните снимки не могат да съхранят всички пропорции и детайли. В движението често изображението се деформира, а като резултат имате на разположение абсурдни снимки.

Смартфони за над 2000 лв.

Наличието на допълнителни камери увеличава перспективата и ъгъла на видимост. Дава възможност да се правят качествени снимки, улавяйки всички необходими детайли от пейзажа.

Възможност за създаване на триизмерни снимки

Нова мода в сферата на фотографиите са триизмерните снимки. С помощта на мобилния телефон с обикновена камера такава снимка може да се направи. За целта обаче ще са необходими време и инсталиране на допълнителни приложения за обработка на снимки. Трикамерните смартфони дава възможност да се прави триизмерна снимка с едно натискане.

Източник на снимките: huawei.com, samsung.com