Полезни съвети      

Samsung Galaxy S10e или Samsung Galaxy S9?

от Лили Георгиева | 27.06.2019 г.

Това са две устройства, които може да се похвалят с това, че покориха сърцето на много потребители. Те отговарят на изискванията на съвременния потребител. Телефони, обективно съответстващи на съотношението цена/качество. Как да изберем по-добрия от двата? По какво се различават.

Първо…

На пръв поглед двете устройства са доста сходни. Дори може да се сбъркат. Те са компактни, диагоналът на дисплея им е еднакъв – 5,8 инча. И двата екрана са без извити краища, както е модерно сега.

Има обаче не само една разлика. Първо, S9 изглежда по-обемен, тъй като има по-голям обем на рамките. Съответно и размерите му са логично по-големи – 147,7*68,7*8,5 мм. S10e изглежда по-миниатюрен. Неговите размери са 142,2*69,9*7,9 мм.

Има разлики и в теглото на двата смартфона. За много потребители това е важен показател, тъй като някои обичат да усещат масивността на устройството в ръцете си, а други предпочитат лекотата. Теглото на S10e е цели 13 грама по-малко, отколкото това на S9, и възлиза на 150 грама.

Колкото до дизайна, то корпусите на двата телефона напомнят един на друг. Цветовете се преливат с помощта на градиент ефекта. Но оттенъците са различни. При Samsung Galaxy S10e покрай стандартните виждаме и такива, които се срещат рядко – аквамарин, бял перламутър и цитрин.

Какво имаме при камерата?

В нашия свят възможностите на камерата на телефона често са решаващи характеристики при избора на устройство. Затова няма как да не обърнем внимание на тези способности на двата разглеждани модела.

Основната разлика на S10e от S9 е, че десетката умее да снима под широк ъгъл от 123 градуса. Така кадрите изглеждат сякаш са правени от професионален фотограф.

Балансът на бялото, нивото на рязкост, цветопредаването и други настройки се регулират автоматично още в процеса на снимане, което гарантира невероятен резултат – качествени снимки и видеа.

В S10e има е нова предна камера. Тя умее да снима в два режима – под ъгъл 80 градуса и 6 MP и под ъгъл 90 градуса и 10 MP. Има шанс дори да направите снимка във форма 4K. За телефона S9 това е непосилна задача.

Затова пък S9 снима супер качествено видео със забавена скорост при резолюция 1280*720. Това устройство също така прави качествени снимки по всяко време на деня, автоматично подбирайки настройките. Дори нощем се получават кадри с добро цветопредаване и високо ниво на детайлизация.

Мощност…

Като начало да изясним с колко памет разполагат. S9 предлага 4 GB оперативна памет срещу 6 GB при конкурента му. Производителността на S10e ще радва в по-голяма степен.

Колкото до вградената памет. При десетката тя е 128 GB, а при деветката – само 64 GB. Разбира се, може да увеличите паметта с помощта на допълнителна карта.

При процесора в новата версия виждаме по-добро решение. Имайки изкуствен интелект, той изпълнява задачите примерно 8 пъти по-бързо, отколкото S9.

Какъв е резултатът при издръжливостта на батерията. Тук разликата е почти незабележима. Капацитетът на батерията на S9 е 3000 мАч, а на десетката – само със 100 повече.

Още няколко думи

Почитателите на игрите на телефон еднозначно ще заложат на десетката, тъй като в нея има внедрени нови възможности. Последните гарантират на геймърите по-високи скорости и качество на графиката. Не трябва да се забравят и способностите на изкуствения интелект.

Иначе и двете устройства се справят отлично със задълженията си. Представляват вълнуващи съвременни модели.

Източник на снимките: Samsung.com