Полезни съвети      

Мобилният трафик ще расте с 50% годишно

от sravniadm | 26.11.2012 г.

Обемът на интернет трафика, генериран от мобилни устройства, се е удвоил през третото тримесечие на 2012 г., в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението спрямо второто тримесечие е 16%, сочи нов доклад на шведския телекомуникационен гигант Ericsson.

Бумът на мобилния трафик в последните години се обуславя от нарастващата популярност на видеоуслугите, твърди проучването. „Мобилните устройства навлизат все по-активно в ежедневието и стават част от нашите навици. С тяхна помощ хората все по-често влизат в интернет, гледат телевизионни програми и видео“, отбелязват авторите на доклада.

Ericsson прогнозира, че в близките 6 години обемът на предаваните от мобилни устройства данни ще расте с 50% годишно. Широкото използване на смартфони и таблети доведе до преориентация от гласови услуги към предаване на видео и аудио съдържание, което натоварва мобилните мрежи. Така например, на видеото през интернет се падат 25% от трафика, предавани чрез смартфони, и 40% от трафика на таблетите.

Смартфоните заемат почти 40% от продажбите на мобилни телефони, сочи проучването. Към края на 2012 г. броят на притежателите на смартфони ще възлезе на 1,1 млрд. души, спрямо 750 млн. година по-рано. Към 2018 г. броят им ще превиши 3,3 млрд. души, като потребителите в Западна Европа и Северна Америка ще преминат почти напълно към „умни“ телефони, докато в Близкия Изток, Африка и Югоизточна Азия делът на смартфоните ще достигне около 30%.

6,6 милиарда души ще имат мобилна връзка към края на настоящата година. След 6 години броят им ще достигне 9,3 милиарда, като в това число не влизат т.нар. M2M връзки (машина-към-машина), пояснява Ericsson.

Източник: technews.bg