Полезни съвети      

Sony Xperia X Compact – Искаш компактен телефон?

от Лили Георгиева | 03.04.2017 г.

Ако търсите компактен телефон с интересни характеристики, обърнете внимание на Sony Xperia X Compact. Това е един от най-интересните представители на серията Compact.

Накратко предлага 4,6-инчов екран, мощен процесор Qualcomm 3 GB оперативна памет, 32 GB вградена памет, 23-мегапикселова основна камера с матрица 1/2.3″ Exmor RS, инфрачервен сензор и т.н. Модулът на камерата е идентичен с този във флагмана Sony Xperia XZ.

Защо е интересен?

Sony Xperia X Compact до известна степен изглежда като умалено копие на Xperia XZ и затова, както вече споменахме, допринася и основната камера.

Вместо метал обаче тук е използвана пластмаса. Запазена е традиционната за Sony правоъгълна форма. Лицевият панел е покрит с извито по краищата стъкло Gorilla Glass.

Sony Xperia X Compact 3

За разлика от Sony Xperia XZ, задният панел е изцяло изработен от поликарбонат с гланцова повърхност. Тя предразполага към оставането на отпечатъци, но ако изберете белия вариант, това няма да е проблем.

6 телефона с нестандартни селфи камери

Какво да очаквате от екрана?

Смартфонът разполага с 4,6-инчов екран с резолюция 1280х720, плътност на пикселите – около 319 ppi. Използва традиционната за компанията IPS матрица с фирмени технологии TRILUMINOS и X-Reality.

Sony Xperia X Compact

Защитен е със стъкло Gorilla Glass и предлага висока максимална яркост и добро цветопредаване. Няколко са интересните настройки: авторегулиране на яркостта, режим на повижена чувствителност по време на работа с ръкавици и „събуждане“ с двойно докосване.

Производителност, памет, звук, автономна работа

Xperia X Compact е базиран на средно ниво процесор Qualcomm Snapdragon 650 с 6 ядра. Резултатът е съвременен за времето си, енергоефективен процесор, съчетан с интересен графичен ускорител – Adreno 510.

Смартфонът се предлага само във версия с 32 GB вградена памет, като за потребителя остават около 20 GB.  Ако това ви се струва малко, използвайте слота за MicroSD карта с обем до 256 GB.

Имайте предвид, че Sony Xperia X Compact работи с една SIM карта, т.е. слотът не е хибриден.

Sony Xperia X Compact 1

Колкото до звука, той е приличен в слушалките. През колонките е малко по-тих. Звуковите възможности и плейъра са аналогични на флагмански.

Телефони за меломани

Sony Xperia X Compact е снабден с батерия с капацитет 2700 мАч. При по-скромен режим на работа и използване на фирмения режим за пестене на енергия, можете да използвате устройството до 2 дни с едно зареждане.

 

Интересуват ли ви камерите?

В този компактен смартфон е поставен абсолютно същия като във флагмана модул на основната камера с 1/2.3-инчова матрица Exmor RS.

Така получавате 23-мегапикселова камера с оптика 24 мм Sony G Lens с диафрагма f/2.0, хибриден автофокус, процесор BIONZ за обработване на изображенията, инфрачервен сензор и др.

Sony Xperia X Compact 2

Как се казваше тази песен?

Предната камера е по-скромна – 5-мегапикселова.

В заключение ще посочим накратко основните положителни страни на модела на Sony – приятен и интересен дизайн, висока производителност, качествен екран с голям запас на яркост и отличен звук в слушалките.

Ако планирате покупка на нов смартфон, това, което

може да ви разколебае

по време на избора на Xperia X Compact, са посредствената камера и високата цена (в сравнение с конкурентни модели).

Източник на снимките: sonymobile.com