Полезни съвети      

Най-разпространените митове за зареждането на смартфона

от Лили Георгиева | 09.08.2018 г.

Зареждането на мобилното устройство по оптимален начин може съществено да удължи срока на употребата му. Поради това експерти се заеха да дадат няколко ценни съвета. Ако ги последвате, ще може да се радвате не само по-дълго време на смартфона си, но и ще разполагате с по-продължителна автономна работа.

За да поемете по правилния път, трябва да изчистите досегашните си практики от погрешните представи. За целта експерти разкриха кои са най-разпространените митове, свързани със зареждането на батерията на смартфоните. Те препоръчват да ги избягваме. Така ще повишим работоспособността на устройствата.

Мит №1

Първото невярно предположение гласи, че прегряването на батерията се дължи на факта, че сте оставили телефона си да се зарежда цяла нощ.

Трябва да знаете, че съвременните устройства самостоятелно регулират температурата си. Поради това няма причина да се бои от прегряване заради навика ви да зареждате смартфона през нощта.

Как да щадим батерията на смартфона

Мит №2

Вторият мит е свързан с необходимостта батерията напълно да се разреди. Новите литиево-йонни батерии може да се зареждат, дори когато зарядът им не е напълно изразходван. При всяко презареждане капацитетът на батерията действително намалява, но това намаление е незначително.

За няколко години понижаването на капацитета възлиза на около 20%. За това време потребителите обичайно се сдобиват с нов смартфон и не забелязват влошаването на показателя.

Мит №3

Третото популярно заблуждение е свързано с необходимостта да се зареждат смартфоните изключително и само с оригиналното зарядно устройство. Това твърдение е лъжливо. Да, възможно е при използването на зарядно устройство на друг производител процесът да се удължи, но това няма да се отрази върху качеството на работа на батерията.

Бъдете внимателни само в случаите, когато зарядното е продукт на съмнителна марка.

Мит №4

Въпреки битуващото мнение, че не бива да използвате устройството докато се зарежда, всъщност може. То няма да се взриви, няма да ви удари ток, няма да ви навреди и по друг начин. Последствията от тази практика са други. Например – намалявате срока на експлоатация на устройството.

Как правилно да зареждаме таблета

Мит №5

Принудителното спиране на процеси няма да спести енергия, поради това експерти съветват да не го правите.

Напоследък се препоръчва да не се преживява много-много факта, че Bluetooth, Wi-Fi и геолокацията постоянно работят. Ако батерията ви държи заряда си цяло денонощие, то тези вече изброените услуги най-много да вземат около половин час от автономната работа на смартфона.

Източник на снимките: mi.com, meizu.com, huawei.com