Полезни съвети      

Xiaomi Redmi Note 5 или Motorola P30

от Лили Георгиева | 22.08.2018 г.

Преди няколко дни компанията Motorola представи своя нов смартфон – Motorola P30. Събитието се проведе в Китай. Устройството силно се отличава от предишните модели на компанията. С характеристики като процесор Qualcomm Snapdragon 636 и двойна задна камера това е опит за конкуренция на друг китайски модел – Xiaomi Redmi Note 5 Pro. Това съревнование си струва да бъде погледнато от по-близо. По какво си приличат и по какво се отличават? Кой по какъв показател надвива другия?

Външен вид

Дизайнът на Motorola P30 още от пръв поглед провокира нееднозначни отгласи. Цветът градиент на задния капак е заимстван от iPhone X. При това устройството изглежда добре и може да прикове погледите на познатите ви.

На свой ред Note 5 Pro печели точки с класическата си визия и корпус, изцяло изработен от метал.

Следващата стъпка: да разгледаме екрана.

Motorola P30 предлага 6,2-инчов FHD+ екран със съотношение на страните 18:9 и прорез. Последният е особено популярен през 2018 г.

Redmi Note 5 Pro пък разполага с по-малък дисплей, диагоналът му е 5,99 инча. Резолюцията е Full HD при съотношение на страните 18:9. Екраните и на двата смартфона са защитени с Corning Gorilla Glass. Това е една гаранция за по-дълъг живот.

Защо е добре телефонът да е с Gorilla Glass?

Производителност

По този показател може да забележим съществени прилики между двата модела.

И Xiaomi Redmi Note 5 Pro, и Motorola P30 са снабдени с осемядрен чипсет Snapdragon 636 от Qualcomm, комбиниран с до 6 GB оперативна памет. Потребителите може да избират между 64 и 128 GB вътрешна памет при Motorola P30, а залагайки на Redmi Note 5 Pro – само с 64 GB.

Камера

В Motorola P30, за да бъдат впечатлени потребителите, е заложено на двойна задна камера 16+5 MP с диафрагма f/1.8. Приложението на камерата предлага различни функции, сред които портретен режим, разпознаване на сцени и др. Предната камера на свой ред е 12-мегапикселова и върви със светодиодна светкавица.

За сравнение Redmi Note 5 Pro предлага двойна задна камера 16+5 MP с диафрагма
f / 2.0. Предната камера е 20-мегапикселова със светодиодна светкавица.

От какъв материал да бъде корпусът на смартфона?

Уловихте ли разликата?

Батерия

Автономната работа е показател, който все повече потребители намират за важен и определящ при избора на нов смартфон. Redmi Note 5 Pro е снабден с батерия с капацитет 4000 мАч, а Motorola P30 – 3000 мАч.

Източник на снимките: Motorola.com, mi.com