Полезни съвети      

Искате да снимате видео? С тези телефони ще ви се получи

от Лили Георгиева | 24.08.2018 г.

Добри камери в момента може да откриете в доста смартфони, предлагани на пазара. С повечето от тях се получава да постигнете завидно качество на снимките. Дори ако става дума за евтино устройство. Друга е ситуацията със заснемането на видео. HD запис може да направи всеки съвременен смартфон, но не и задължително с удивително качество – такова, каквото предлагат само флагманите.

За обработката на данните от камерата, идващи непрекъснато, са необходими модерен процесор, добри микрофони, бърза памет и т.н. Поради това решихме днес да ви запознаем с няколко смартфона, които ви гарантират качествено снимане на видео.

iPhone X

Флагманът на Apple разполага с една от най-добрите камери на пазара. Той поддържа двукратно оптическо приближение, като двете матрици са снабдени със системи за оптическа стабилизация на картината. При запис на видео това позволява да се изгладят трептенията, възникващи в процеса на държане на устройството. Два микрофона записват звук в стереоформат.

iPhone X се превърна в първия масов смартфон, способен да снима видеа с резолюция 4К с честота на кадрите 60 fps, вместо обичайните 30. Така потребителят постига картина, която е по-гладка. За тези, които искат да пестят място на флаш паметта, е предвиден традиционен кинематографичен формат с 24 кадъра в секунда.

Приложение, с което ще сложите плановете си в ред

Във FullHD формат смартфонът умее да записва видеа с честота на кадрите 240 fps, позволявайки постигане на осемкратно забавяне при възпроизвеждането. Този Slow-Mo режим може да работи продължително време, записвайки видео в течение на няколко минути. За уточнение – по-скоростните камери обикновено са ограничени до записването на кратки отрязъци.

Samsung Galaxy S9+

Следващият смартфон в днешния материал, който ще ви впечатли, ако обичате да правите видеа, е новият флагман на Samsung. Моделът е снабден със сходни на iPhone X задни камери. Използвани са 12-мегапикселови камери, поддържащи двукратно приближение, както и системи OIS. Звукът е стерео – като при възпроизвеждане се усеща разделението по канали.

Максималната резолюция на видеото, както при Apple, достига 3840х2160. Честотата на снимане в 4K е 60 кадъра в секунда.

Във FullHD е достъпно заснемане с 240 fps с цел последващо забавяне на случващото се във видеото. При HD 720p на потребителя е достъпен режим Super Slow-Mo, позволяващ улавяне на много бързи събития с честота на запис 960 кадъра в секунда. Това се постига, благодарение на снабдяването на модула на камерата със собствена буферна памет, в която се записват кадрите. Нейният ограничен обем влияе върху продължителността на супер-бавните събития. В буфера може да се съхранят едва 0,2 секунди реално време, при възпроизвеждане 30 кадъра в секунда, разтегнати до 6,4 секунди.

Huawei P20 Pro

В наши дни няма как да подминем огромните постижения на Huawei. Компанията всяка година радва с все по-интересни и мощни модели. Пример за това е Huawei P20 Pro – първият в света смартфон с тройна основна камера. Тя се състои от матрици – 40+20+8 MP, снабдени със системи за оптическа стабилизация.

Комбинацията от три камери позволява да се осъществява трикратно приближението (оптическо), петкратно (комбинирано) или десетократно (електронно). Разработчиците са постигнали и повишаване на детайлизацията на кадрите. За подобряване на фокуса е предвиден хибриден фазово-лазерен автофокус. С отговорността за блестящото изпълнение на лещите на камерите е била натоварена известната компания Leica.

Какво умее Huawei P20 Pro и кои други модели заслужават вниманието ви, може да разберете в продължението на материала ни. Засега ви оставяме под въздействието на iPhone X, Samsung Galaxy S9 и P20 Pro.

Следва продължение …

Източник на снимките: Samsung.com, Apple.com, Huawei.com