Полезни съвети      

Google Maps с интересна функция съвсем скоро

от Лили Георгиева | 14.02.2019 г.

Google Maps е най-популярната услуга в света, когато става дума за карти. Ориентирането по тях е станало навик на милиони хора. Може да се каже, че е неизменна част от живота им. И това не касае само почитателите на пътешествията. Картите на Google са удобни. Този плюс не зачерква факта, че компанията не се грижи кой знае колко за личните данни на потребителите. Сред последните има и такива, които остро критикуват настоящото положение.

Рано-рано Google бе хваната, че тайничко от потребителите събира данни за геолокацията. Това е така не само при Google Maps, но и при други услуги, предлагани от американския гигант. Компанията обаче няма да изпадне до ситуацията на Facebook, който в последно време е често обвиняван в следене на потребители, тъй като е налице ново обновление на Google Maps. То включва интересна функция.

В бета версията на Google Maps 10.10 може да се активира функция за автоматично изтриване на данните за локацията. Т.е. автоматично ще се изтрива цялата информация за придвижването на потребителите. Тази функция вече присъства в картите, но е ръчна. Засега не е известно колко често ще се заличават данните. Възможно е в приложението да се настроят сесии – когато потребителят затвори програмата, тя автоматично да изтрива кеша.

В бета версията се появи и функцията Personal events – тя предлага различни пътувания според календара на Google и резервации в Gmail.

Достатъчно ли е това?

Като се има предвид в каква степен потребителите в интернет биват следени, то може би усилията на Google са маловажни. Информацията, с която разполагат за нас и Google, и Facebook, е безгранична.

Междувременно Google работи и върху добавената реалност в картите си

Разработчиците на компанията активно се трудят върху внедряването в Google Maps на система за визуално позициониране, която ще функционира наедно с данни от компаса и GPS, се казва в официалния блог на Google.

Става дума за особена технология, която ще позволи на потребителите по-добре да се ориентират в пространството, задействайки камерата на своя смартфон. Именно тя е в основата на режима добавена реалност, който ще осигури по-ефективна работа на вградения навигатор.

Благодарение на комплексния характер на новата функция, съвместена с други системи за ориентиране в пространството, разработчиците на Google са успели да постигнат доста висока точност на позициониране. За разлика от AR-картите от независими разработчици, които само наслагват виртуални насоки на екрана на смартфона, разработката на Google буквално определя обектите в кадъра. Това е постигнато с помощта на анализ на данни, получени от режима за разглеждане на улици.

AR-режим в Google Maps

По този начин Google Maps в пряк смисъл разбира, че потребителят се намира пред един или друг обект, независимо дали е паметник, сграда или спирка на обществения транспорт. Анализирайки видяното от камерата, алгоритми може с точност да покажат накъде да тръгне потребителя. По този начин се елиминира объркване, ако се намира в непознат град. Освен това за Google Maps е съвършено без значение от коя страна на обекта се намира потребителят. Картите се ориентиран при всички положения.

Разбира се, толкова сложна система за позициониране не бива да се използва в качеството на основен метод за ориентация в градска среда, казват разработчиците. Поради това, допълват те, действието на режима за визуално позициониране ще бъде ограничено времево. Това вероятно е свързано с натоварването, който работата му оказва върху смартфона, принуден едновременно да обработва данни от различни топове.

Източник на снимките: pixabay.com