Полезни съвети      

5 функции на Android 10, които Google е копирала от iPhone

от Лили Георгиева | 05.09.2019 г.

От излизането на операционна система Android 10 мина известно време. Потребителите на устройства, за които е достъпно обновлението, вече инсталират новата версия, за да тестват функциите, които тя предлага. Някои от тях са наистина иновация. Долавя се обаче, че Google е „преписала“ нещичко от конкурентите. В дадения случай става дума за айфоните.

Нека ви разкажем за функциите в Android 10, които са копирани от iOS.

1/ Разрешение за проследяване на местоположението

Google прави акцент върху функциите за конфиденциалност в новата версия на своята операционна система. И по-рано службите за геолокации можеха да получат, или не, достъп до проследяването на местоположението. Но в предходните версии потребителите имаха само 2 опции – „Разреши“ и „Забрани“. Сега се появи възможност за предоставяне на приложенията на данни за местоположението само при използване на програмата. Тази функция отдавна е налице в iOS.

Най-добрите айфони към днешна дата

2/ Навигация с помощта на жестове

Google се сблъска с някои проблеми по отношение на навигационните системи с помощта на жестове по време на пускането на Android Pie, които не бяха по вкуса на всички потребители.

В Android 10 търсачката е поработила върху системата от жестове, правейки ги по-удобни. Сега те работят отлично и… са доста сходни с тези в iPhone. Пример даваме веднага – начина на превключване между приложенията.

3/ Балансиране на звука

Ако отворите страницата със специалните възможности на iPhone, то ще откриете възможност да балансирате нивото на сила на десния и левия аудиоканал. Същата опция сега е налице в специалните възможности на Android. Повторение е налице не само при самата опция, но и при разположението й.

4/ Възможност за споделяне на Wi-Fi парола

Тази функция е удобна и отдавна „живее“ в iOS. Когато към вашата мрежа се свърже ново устройство, вие можете от своя смартфон или таблет, който вече е свързан с мрежата, да „раздадете“ пароли на други устройства. При това паролата автоматично се въвежда в полето и не се налага да диктувате или преписвате.

Как да имате непробиваема парола

5/Поддръжка на eSIM

eSIMs представлява съвременната замяна на обичайните SIM-карти, които се използват от много години. Apple предложи да се поставят SIM-карти във вътрешността на смартфона, което позволява на потребителите лесно да сменят операторите. Сега с Android 10 потребителите могат най-накрая да получат поддръжка на новия формат, т.е. фабрично.

Източник на снимките: pixabay.com, meizu.com, samsung.com